Pogosto je mnenje, da lahko otroka z zgodnjimi znanji in vadbo preobremenimo. Moramo vedeti, da majhnega otroka ni mogoče preobremeniti. Po eni strani je bistvo njegovega življenja pri tej starosti pridobivanje in predelovanje informacij z namenom, da se njegova zavest in telo razvijata ter prilagodita okolju. Po drugi strani je celo novorojenček sposoben materi sporočiti da mu določena vaja ni všeč ter da ga določena aktivnost dolgočasi – v prvem primeru bo zajokal, v drugem bo izgubil interes in pozornost. Bodite v stiku.

Mnenje pediatrov o stimulaciji razvoja v zgodnjem obdobju in vadbi za dojenčke je pogosto kontradiktorno in izvira iz nepoznavanja. Pediater predstavlja sistem – državo, zdravstveno varstvo. Naučen je določenih stvari in širi točno določena znanja. Ne sme podpirati stvari, ki jih ne pozna, tudi če so mu všeč.

Starši – vi ste tisti, ki ste odgovorni za zdravje otroka, njegov razvoj in ugodje. Sami se morate odločiti, kdaj se bo vaš otrok seznanil s kahlico, kdaj začel brati in kako bo oblečen doma in v vrtcu. Vendar zato, da takšne odločitve sprejemate, potrebujete informacije. Raznovrstne informacije na te in druge teme boste našli na tej spletni strani.

Projekt se uspešno razvija in širi. Vabim vas, dse širi še naprej tudi z vašo pomočjo. V kolikor imate relevantne informacije, zanimivo gradivo, linke, opis lastnih izkušenj ustrezne tematike mi jih lahko pošljete in dodani bodona spletno stran.

Lep dan vam želim

Anastasia Preložnik